Συνολικές Επισκέψεις

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ερωτήσεις - Απαντήσεις


  • Γιατί πρέπει να υπάρχει μπουκούνι? Δεν μπορεί να λειτουργεί αυτό το σύστημα απλά με ανταλαγή υπηρεσιών ή αγαθών? Μου κάνει λίγο σαν τράπεζα αυτό το κομμάτι...

    Δίκτυα χωρίς μέτρηση αξιών υπάρχουν και λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα. Το κακό μ' αυτά τα δίκτυα είναι ότι ακριβώς επειδή δεν μετριούνται, επαφίεται στην καλή θέληση των μελών η δίκαιη λειτουργία τους. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να λαμβάνει συνεχώς υπηρεσίες και προϊόντα από τα άλλα μέλη και παράλληλα να αρνείται να προσφέρει ο ίδιος. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι να είναι ριγμένοι, κάποιοι να επωφελούνται, και το δίκτυο να ατονεί.
    Η μονάδα μέτρησης χρησιμοποιείται μόνο για χρηστικούς λόγους. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε όλες οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται ανάμεσα σε δύο άτομα. Δηλαδή σου δίνω 2 κιλά πατάτες για να μου δώσεις 1 κιλό ντομάτες. Με το μετρημένο σύστημα σου δίνω 2 κιλά πατάτες και παίρνω πχ. 4 μπουκούνια, τα οποία τα χρησιμοποιώ όποτε θέλω για να πάρω 1 κιλό ντομάτες από όποιον θέλω.

    Τι ακριβώς εννοείται όταν λέμε ότι η συντονιστική ομάδα έχει "πλήρη εξουσιοδότηση " από την γενική συνέλευση; Το καταστατικό μπορεί να αλλάξει;

    Δεν είμαστε μάντεις για να προβλέψουμε τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Υποθέτουμε όμως ότι αν κάποιο θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό η συντονιστική ομάδα θα συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση του Δικτύου για να συζητηθεί. Το γεγονός είναι ότι το Δίκτυο θα είναι συνεχώς εξελισσόμενο. Καινούριες ιδέες μπορούν να κατατεθούν στη συντονιστική ομάδα ή στη συνέλευση του δικτύου και αν έχουν ευρεία αποδοχή μπορούν να εφαρμοστούν. Προφανώς μπορεί να αλλάξει και το καταστατικό. Όποιος θέλει μπορεί να μπει στη συντονιστική ομάδα επίσης. Και αυτό προφανώς είναι κάτι που το αποζητάμε. Όσο περισσότερα μυαλά, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα.

    Το καταστατικό θα κατατεθεί στο δικαστήριο? Πως νομιμοποιείται η διαδικασία?

    Δε θα έχουμε καμία κρατική νομιμοποίηση, όπως και τα περισσότερα δίκτυα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά στο άρθρο 12 παράγραφος 3 του συντάγματος, προβλέπεται ότι μπορούν να ιδρυθούν ενώσεις προσώπων χωρίς να υποχρεώνονται να καταθέσουν το καταστατικό τους στο πρωτοδικείο. Η στάση μας απέναντι στο νόμο είναι ότι διενεργούμε ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήμα στα πλαίσια της φιλικής σχέσης μας. Απλά είμαστε μεγάλη παρέα!
    Αν και όταν μπουν καταστήματα στο δίκτυο, θα πρέπει να μην αμελούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για παράδειγμα πάει το μέλος Α σε ένα κατάστημα οπτικών Β που είναι μέλος του δικτύου επίσης, για να πάρει ένα ζευγάρι γυαλιά που κανονικά πωλούνται προς 100 ευρώ. Μετά από συμφωνία μεταξύ τους, κόβεται κανονική φορολογική απόδειξη πχ για 70 ευρώ, τα οποία και πληρώνονται κανονικά στο ταμείο (δικαιολογείται ως έκπτωση). Παράλληλα συμπληρώνεται το έντυπο μπουκουνιών, με το οποίο χρεώνεται ο λογαριασμός του Α με -30 και πιστώνεται ο λογαριασμός του Β με +30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου